About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, September 20, 2012

Resepi kuah laksa suka2hati

nama nya laksa suka2hati sbb kuah laksa ni bknlah penang sgt,perlis sgt,kedah sgt ke apa..so sbb tu nama dia suka2 hati hehe...kepada yang nak,resepi n cara2nya spt dibawah ..sori mori lmbt nk tulis...hehehe..sy pun first time msk kuah laksa ni utk potluck ms jamuan raya..sthn skali br nk test power kn kui3..ttp dapur thn dpn plk bukak

ini resepi menggunakan 2kilo ikan...so kalau nk buat skit je 1kilo..agak2 lah lbh krg separuh dr bhn2 ni or nk lebih...sila congak agak2 aje..bhn2 utama utk kuah laksa ni :-

1) 2kilo ikan sardin..blh juga kalau nk pki ikan parang ke sbb sstgh org yg ada gout xleh mkn ikan sardin kan......menangkap kat kaki...pilih yg comel2 segar2 tau jgn yg dh pecah perut..kalau kat psr borong selangor tu semurah 4.50 skilo ada-smpi la 7-8ringgit sekilo pun ada..pilih yg sedang2 je lah

 2)bwg merah -sebesar bola pingpong lbh kurg 15biji utk 2kilo ikan

 3)bunga kantan -2 batang yg plg cun2 sekali..potong pun cun2 jgk tau :p..amik skali ngan batang2 nya,jgn amik bhgn atas je

 4)daun kesum-2 ikat ..nk lbh pun xpe lg sedap (gmbr ni seikat je ..gmbr hiasan je utk sape xkenal daun kesum ...desummmmm)

5) asam keping (segenggam lbh-xyah bilang lah brape keping ada hehhee men agak2 je, pluppp cmpk..)
        6) kiub pati ikan bilis, jgn tertukar pki kiub ayam lak..kita kn nk msk ikan :-)..yg ini pun agak2 lbhkurg
            2ketul..tp aritu pki 2ketul stgh..ikut pd air dan lidah anda hihihi.
        7) cili boh/cili giling - cari yg kg punya..kdg2 yg brand2 biasa kat supermarket ni dia xmerah
             sgt xpedas...tp apa2 pun sbnrnya blh je asalkan cili boh

 6)ulam-ulaman -salad, timun,cili padi, telur,limau kasturi dan apa2 saje ikut sesuka hati
7) of course la laksa kn -3KG..kalau sy..sy lagi suke laksa yg mcm ni yg mcm ala2 kenyal transparent skit..ada org suke yg mcm halus2 laksa beras tu..
...ikut kwn sy ckp kalau nk buat anggaran laksa ni.. 2kg ikan=3kg laksa, 3kg ikn=5kg laksa..plus minus  kdg2 xckp jgk kena tmbh skit lg

itu sahaja bhn2nya..no ajinomoto(ada la skit kot yg dlm kiub tu kan),no petis udang, no belacan hehe..step2 nya simple je
1)blend bwg skali ngan kiub tu..kalau rs mcm xckp rs kiub tu nant leh tmbh kendian

2) rebus ikan dan blend - part yg ni penting n amik ms skit nk buat.. penting supaya kuah tu xbyk dgn tulang2 ikn...ni petua my friend dpt dr mak dia
  -blend ikan tu smua skali ngan kepala,ekor,tulang dsb..xpyh nk carik2 isi,buang2 tulang dulu ke apa..leceh kan..lg2 kalau nk msk banyak..kalau ada yg xnk kepala ikan leh je buang..kot ada yg takut terbengap ke apa mkn kepala ikan ^_^.....sy dh abis sekolah xpelah bengap pun muahahahaha....

-blend tu jgn blend byk sekaligus..blend  4 5 ekor letak air lbh skit biar cair xpe sbb kalau xletak air skg msk nant pun mesti nk tmbh air jgk kn- sbb apa blend skit2 dl xbyk2, supaya hasil yg kita blend tu tak akan jd pekat..bila pekat tulang2 tu pyh nk turun mendap ke bwh...paham anak2 murid sekalian..xphm bgtau ya :-D

-kalau rs pekat lepas blend, tmbh air skit bg cair n biarkn sekejap..nk kasi tulang2 tu turun mendap ke bwh..sekejap je xlama pun..pastu tuang la pelan2 ke dlm periuk. tulang2 kasar akan tertinggal dkt bwh bilah pisau tu seperti gmbr dibwhhhhh.....hasilnya anda akan mendpt kuah yg licin tanpa tulang2 kasar...kalau terlepas skit2 tu biasala hehe
3) lepas tu campak smua msk sekali dlm periuk tu..cili boh(ikut kepedasan yg nak), bwg kisar tadi, bunga kantan, daun kesum, asam keping, kiub ikn bilis(kalau perlu lg),air(kalau rs mcm pekat),garam but no GULA ya..spoil nant hehe...dan biarkn masak atas dapur..tempoh msk agak lama jgklah utk dpt kuah yg elok,  mau sejam dua smpi kuah tu nampk mcm dh halus2 isi ikannya...nk terangkan halus pun xtau mcm mn...sbb sy pun blum terror lg..org dh biasa buat dia tau lah kot.. tp agak2 dh penat msk sy stop la muahahahhaa ngelat or smpi kwn sy ckp dh ok dh ni...blh tdo

-msk ni xde pantang larang, nk kena kacau sentiasa ke.. nk kena api kecik ke besar ke..nk kena masuk apa dl ke...smua xkisah...yang pantang larang nya satu je ..pantang TERTDO hahaha..kn kering kuah tu terbakar periuk..terbakar periuk xpe lg..jgn terbakar dapur umh sudah...:-)

-kuah ni senang nk modified...agak2 mcm terpkt, cmpr air..agak2 termasam..buang blk beberapa keping asam..xpedas xmerah tmbh lg cili..kurg rs tmbh kiub n garam..
                                                                 dah siap

                                               celur laksa td dlm air panas..xyah lama2 kejap je..
                                                        hidang bersama ulam-ulaman

inilah dia cikgu kuah laksa saya...knl?..bukan yg bulat sebelah kiri tu...tp yg comel sebelah kanan tudng kelabu tu cik Oni...single but not available kott kn hehe...yg bulat sbelah kiri tu biarkanlah dia ..nk interprem je slalu muhahahhaa...yg tgh tu shela (single lg..kot..sape ada calon dpersilakan hehhee jgn mare shela)



Monday, June 25, 2012

Work In Progress ngeh3

Demi utk gadget2 impian ku kekekekkee...bukan dulu gadget je ke...tetiba jd gadget2 pulakkan
                                             antara yg sudah dipotong dan dihantar jahit tepi

terjumpa gmbr ni ..minta izin share ya hehehe...cantikkannnnn...tp xblh buat tdolah..buat hiasan je

cara buat nmpk mcm senang je cuma agak renyah sikit.... blum sempat lg nk try..tggu lah pas2 raya harap2 rajin :-)

*merajuk ngan Jakel KL..xmo g lg hahaha...
 -kain yg sama corak yg sama....myfriend bli kat jakel shah alam rm55/sepasang..minta kurang dptla rm45 sepsg...tp kat Jakel KL kain yg sama (seriusly mmg kain yg sama quality sama corak sama, bkn hmpr2sama, tp exactly sama) harganya rm20/METER..meter okei meter huhu.....so sepasang dh jadi rm80....minta kurang pun xbg...kemut tulla huuhuhu...dh okbye..nk pi shah alam lah cari..harap2 ada lg

Monday, May 14, 2012

tajuk: xde tajuk...

"Saya blh bau racun dlm badan melalui pernafasannya"..kata doc

Tuesday, February 28, 2012

20022012.. DaripadaNya kita datang dan kepadaNya jua kita pergi

Ari ni msk ari ke 9 pemergian ibu tersyg, dan alhamdulillah smua urusan pengebumian berjln lancar dan baru masuk kerja arini, hopefully abah semakin ok. Dpt berita ms tul dlm kul 4lbh, trus bekejar blk, sib bek ada flight dlm kul 7.40mlm, dlm kul 8.30mlm dh smpi, ms smpi tu diorg tgh mandi2kan arwah sbb kebuminya mlm tu jugak, xsimpan lama.

Menurut cerita abah, ari isnin lepas mama ok je sihat walafiat,pg nya sempat lg pergi dgr org mengajar kat masjid berdekatan rumah. ms kejadian tu mama tgh borak2 ngan abah kat ruang tamu,smbl2 tggu khabar berita nk dpt cucu baru, kakak ipar admit kat hospital. Dlm kul 3.30lbh cam tu ms tgh borak2 tiba2 mama sesak nafas dgn tiba2..arwah mama mmg ada asma(genetik,kitorg pun sama) tp slalunya keadaan ok bila dh pam inhaler,tp kali ni makin teruk pulak walau abah dh tlg urut2 dada semua. Bila abah tgk mama tiba2 berpeluh sejuk, abah dh rs ni lain mcm, lepas abah ajar mengucap 2 3 kali , pastu trus mama senyap dan pergi buat selamanya, smuanya berlaku dgn cpt xsempat pun nk bw pergi hospital
          gmbr yg diambil oleh mycousin pd bln 12 thn lepas,mama yg bertudung purple bersama adikberadik mama (xcukup srg lg) @makcik2 & pakcik kami

 Dan dlm kul 5.20ptg, isnin ari yg sama tu juga, lahirlah ank buah ku, lebih kurg sejam lebih selepas mama pergi. Besarnya kuasaNya, satu dijemput pergi olehNya, tp digantikn dgn satu kelahiran baru.
          Hasya Dariah bt Mohd Kashfullah, nama diberi sempena nama arwah nendanya @ arwah mama kami  (Dariah bt Ismail) .Perginya ibu dgn senyuman, lahirnya Hasya dgn senyuman.

Masa duk borak2 ngan kakak trgt la ,ms kitorg g Bandung ngan mama abah thn lepas, ms tu tgh pilih2 kain batik nk bli, pastu mama ada ckplah, "nk kena bli kain batik lepas ni sehelai dua sbb kalau ada kematian kat rumah nant xde kain batik lepas".. rupanya mama bli utk diri sendiri kain batik lepas tu huhu
singgang ikan,masakn terakhir mama tghari tu

Bkn takat kami sekeluarga yg terkejut ngan pemergian mama tiba2,  tp org2 kg juga lebih2 lg yg sempat jumpe n  borak2 ngan mama pgnya tu..duk risau psl abah sbb abah yg xsihat. Ada org kedai cerita pg tu mama sempat pergi kedai beli bedak baby kat kedai dia, ikutkn mama mn beli sgt bedak2 ni smua, tp rupanya mama beli utk dipakaikan pdnya aritu :-( . Makcik sy pun ada cerita yg ms dia borak2 ngan arwah mama dl, diorg pernah ckp , nant kalau meninggal kalau blh nk senang n cpt mcm arwah mak mereka @arwah nenek kitorg. Arwah nenek ms tu ada  majlis lenggang perut ,kakak sulung sy 7buln dlm perut mama, pastu arwah nenek ckp dia mcm penat n nk tdo, pastu dia pun pergi baring n tdo n dia meninggal dlm tdo. Mcm tu lah senangnya nenek meninggal dl

                Semoga arwah mama tenang dan bahagia disana. Sesak nafas or sakit ke smua tu penyebab je sbb dh tertulis mama pergi pd hari sekian2 waktu sekian2, tidak cepat walau sesaat,tidak juga lmbt walau sesaat.

 Kami smua redha dgn pemergiannya, atleast mama pergi dgn mudah . Cuma kesian ngan abah, mgkn masih terkejut, walau ditahan perasaannya dpn kami, tp didapur abah nangis srg2. Aku perasaan tiap kali org bercerita psl mama or apa yg mama ckp mcm tanda2 nk pergi, muka abah berubah sebak dan bergenang airmata. Smggu sblm mama pergi, ms ckp kat telefon, mama asyik duk ckp 'jaga diri baik2,jaga diri baik2,jaga diri baik2 tau'..isk3 dan ms tu mama sempat bgtau satu perkara lebih kurg mcm hajat dia lah..tp ms tu blur jap btl ke apa mama ckp ni. InsyaAllah akan ku tunaikan nant jika tiada apa2 halangan.

Hope one day aku pun mau pergi dgn mudah n senang mcm mama dan juga atas pangkuan suami juga spt mn mama meninggal atas pangkuan abah.

Friday, January 27, 2012

Sarawak Cultural Village (SVC), Pasar Satok & Kg.Boyan

Hari kedua...seawal jam 8pg dh keluar..plan adalah utk ke Sarawak Cultural Village..b4 tu singgah dl dkt Coffee O Corner..slh satu tmpt yg ramai org rekeman kan ms baca2 dlm intenet tu..terletak kat bangunan mara,jln satok,xjauh dari pasar satok
laksa sarawak dan mee kolok (gmbr bwh) salah satu makanan sarawak yg wajib ditry..oklah sedap...tp sbb mkn utk breakfast kan rs mcm xkena pulak dgn tekakku ini haha....nasi lemak jugak yg dicari ;p..mgkn kena mkn benda ni time  lunch.dinner kot
Lepas breakfast, alang2 dh kat area satok kan..singgah la kat pasar satok cari ikan terubuk.Pasar Satok ni buka weekend je sabtu (2ptg-10mlm) & ahad(6pg-2ptg), tp hari2 len pun ada jugak ikan terubuk, pasar pg biasa kat situ jugak
kami bli ikan terubuk kat sini....dptla lebih sekor dr yg display...kalau yg rege belas2 sekor tu leh dpt krg xsmpi rm10...org ckp yg mahal lg sedap sbb isi tebal,tulang pun kurg skit..peramah btl diorg ni..siap suh masuk tgk org potong n garamkan ikan kat blkg tu
 kitorg ty akak ni ikan ni masak apa sedap, pastu dia jwb "kejap lg akak nk blk rumah ada kenduri, jum ikut akak pergi kenduri , blh tgk dia masak apa ikan terubuk"... kami ni penyegan ;p.." xpelah ktrg ada program len", pastu ktrg ty lg masak apa .."jumlah ikut akak,nk pengalamn x,xjauh pun rumah akak seberang waterfront je,  (*lbh krg mcm tu lah), SVC tu xde apa pun "..

kitorg duk pandang sama sendiri nk pergi ke xnk pergi..n then tanyalah kenduri apa....dia ckp kenduri arwah kot.. kitorg ckp "eh  xpelah kak,kitorg ni pki seluar ni,seganlah pergi kenduri arwah mcmni"..."xpe,blh je pinjam baju akak,cantik tu xdelah "..haha smpi mcm tu skali sungguh2 dia ajak..tp last2 kitorg decide xpergi pun..sbb nk ke tmpt len plus mcm segan uat susah2 plk. Last dia ckp la..slalu potong kecik2 n goreng pun sedap..ataupun masa msk nasi pki rice cooker letak ikan yg dh dipotong kecik2 tu kat bhgn pelapik plastik ats utk stim tu..pastu tiba2 ada makcik yg kebetulan lalu tepi tu ckp "masak kukus pun sedap dik".:-)

lepas bli ikan trus cabut sbb nk ke santubong, mkn ms dlm 40-1jam jugak nk smpi ..singgah hotel jap minta tlg simpan kn dlm freezer. Sarawak Cultural Village ni terletak kat santubong, so nk ke sini cari Damai Beach Resort, jumpalah. Kat sini jugaklah tmpt berlangsungnya Rainforest Festival tiap2 thn...xsilap bln 7.. time tu smua mahal n fully booked tiket hotel etc
tiket masuk rm60..kalau org sarawak or student dptlah murah lg..ada show..
pagi kul 11.30 tp kalau terlepas leh tgk ptg kul 4ptg


show lbh kurg dlm 45minit...pastu mkn2 dl smua sbb dh tghari ,
 kalau pergi rumah2 tu smua xde org nk explain..diorg rehat ..kul 2baru start balik
ini rumah bidayuh @balai pengawal..kat tgh2 ruang tu ada tengkorak gantung..kat bwh pulak ada bara api, asap..ikut keprcayaan dl2 tuk menghalau roh kot kalau xsilap dh lupe lah dia cite hehe..mostly tangga nk nek rumah adalah mcm dlm gmbr tu...sib bek dtg bcuti pki selipar jamban je hahaha..kalau pki heels or bertumit jenuh nk panjat,mau tergolek aku hehee
                                                    rumah panjang bidayuh..1 pintu 1family
                                                                         rumah iban


                                             ini rumah org ulu..tiang rumah sgtlah tggi dan berukir..
kat bawah ni ada video lagu yg dimainkan guna alat muzik Sape khas utk kami hehe perasan plk :p..layannnnn
video

Rumah melanau ni rs rumah plg besar compare rumah2 etnik lain sbb rumah ni 1 kampung boleh duduk dlm ni n tangga dia pula kalau zaman dulu blh diangkat naik bila mlm utk mengelakkan musuh naik ke rumah).
Ini pula Penan Hut. rambut mcm tu mmg trademark org penan..lama jugak kat sini duk borak ngan tomi(spt gmbr diatas)..dia ckp ms festival rainforest tu bkn takat tiket kapal terbang n hotel yg mahal2,tiket nk masuk kampung budaya ni pun mahal cecah lbh kurg rm100...tp akan ada smggu dibuka utk tiket murah..kalau nk blh contact dia hehehe..xpe kwn sy dh add fb dia hehehe...ada fb tu hihihi...tggu kami dtg lg utk rainforest bila ntah hehee...tgk pulus
keluasan kmpg budaya ni lebih kurg dlm 7ekar. So lepas lebam kaki round SVC....kitorg pun  pergi lepak2 amik angin kat pantai Damai...pantai ni dekat je leh jln kaki ..depan SVC tu je

 mlm ke2...lepak2 mkn2 dpn waterfront smbl gossip2 domino teory hahahahha...tp mlm ke 2 blk awal lah bilik hotel b4 kul 10 lg sbb ada org tu nk tgk MERLIN ;p ..merlin xdilupe...lgpun pg dh kuar awal kan
                     Hari ke 3..hari last..msg2 bgn dgn mlsnya, terpaksa la gune domino teori haha
                                         mls skit jelah dr smlm ..ari ni activity relaks skit
    lps breakfast ..pergi kg,boyan bli kek lapis..blhla merasa nek bot penambang...tambang 50sen srg
                                                             bangunan DUN Sarawak..baru lagi ni
kami bygkn ms smpi kat kg.boyan ni...byk kedai2 kek lapis berderet2 n happening la....tp yg ada buka time tu 2 je...kek lapis Mira dgn Dayang Salhah..pastu mcm sunyi je...ke kedai2 yg len blum buka tp ms tu dh kul 10 lbh kot xsilap..or maybe weekdays xrmi sgt..plus dulu kwn sy ckp kat dayang salhah ni leh tgk org buat kek lapis kat blkg tu...tp skg xde dah...staff diorg skg ckp buat kat tmpt len dah pastu bw sini


kak rozie yg jual ikan terubuk tu cdgkan kat kitorg kalau nk bli lada hitam bli kat sini , PELADANG Mart,area blkg pasar satok. Lada hitam pun ada dibuat perfume kalau nk tau..tp kat kedai ni xde la , ada jumpe kat kedai lain. Kacangma tu herba ,bgs utk blood circulation. Cara masak dia goreng dulu tanpa minyak pastu barulah leh tabur dlm sup etc. Masa kat pasar pg tu terserempak dgn kak rozie ikan terubuk tu, pastu dia ckp tersilap bgtau la smlm bukan kenduri arwah tp kenduri kawin. Kami hehe xpelah.
                                            @ Muzium Kucing...tmpt terakhir b4 kami pulang
                                                             menghabiskan sisa2 waktu

dewan bandaraya Kuching
                                   daripada kata xnk bli pape kan :p ..30kg pun xcukup lalalalala

3hari 2mlm mcm xcukup tuk nk pergi byk2 tmpt len lg kan..taman negara Bakopun  xsmpt pergi hehe..maknanya leh dtg lg lenkali (^-^)..rainforest. kul 6 lbh dh kena anta blk keta kat airport....nek belon kul 8.40mlm...tu pun xsempat nk mkn...kongsi mkn ats flight je nasi ayam rm19 hahaha mahal wehh..smpi KL kul 10.40mlm. Tq kwn2 jln2 yg seronok , plan utk next plk ya. Makasih adda tumpangkn pergi blk ;p haha

apa yg kitorg tgk kn org sarawak ni penyabar btl time drive,mostly lah, ada jugak yg x. xde nk hon2 kalau org tu xbelok2 jugak, lambat masuk ke apa, bw slow pun xde nk potong2 sabar je tggu smpi lepas, kalau aku dh lama dh ..... hahahaa

sekian rentetan trip 3hari 2mlm di kuching..moga leh jd panduan kpd member kat meja blkg tew yg ni g kuching bln dpn hiksss
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...