About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, September 20, 2012

Resepi kuah laksa suka2hati

nama nya laksa suka2hati sbb kuah laksa ni bknlah penang sgt,perlis sgt,kedah sgt ke apa..so sbb tu nama dia suka2 hati hehe...kepada yang nak,resepi n cara2nya spt dibawah ..sori mori lmbt nk tulis...hehehe..sy pun first time msk kuah laksa ni utk potluck ms jamuan raya..sthn skali br nk test power kn kui3..ttp dapur thn dpn plk bukak

ini resepi menggunakan 2kilo ikan...so kalau nk buat skit je 1kilo..agak2 lah lbh krg separuh dr bhn2 ni or nk lebih...sila congak agak2 aje..bhn2 utama utk kuah laksa ni :-

1) 2kilo ikan sardin..blh juga kalau nk pki ikan parang ke sbb sstgh org yg ada gout xleh mkn ikan sardin kan......menangkap kat kaki...pilih yg comel2 segar2 tau jgn yg dh pecah perut..kalau kat psr borong selangor tu semurah 4.50 skilo ada-smpi la 7-8ringgit sekilo pun ada..pilih yg sedang2 je lah

 2)bwg merah -sebesar bola pingpong lbh kurg 15biji utk 2kilo ikan

 3)bunga kantan -2 batang yg plg cun2 sekali..potong pun cun2 jgk tau :p..amik skali ngan batang2 nya,jgn amik bhgn atas je

 4)daun kesum-2 ikat ..nk lbh pun xpe lg sedap (gmbr ni seikat je ..gmbr hiasan je utk sape xkenal daun kesum ...desummmmm)

5) asam keping (segenggam lbh-xyah bilang lah brape keping ada hehhee men agak2 je, pluppp cmpk..)
        6) kiub pati ikan bilis, jgn tertukar pki kiub ayam lak..kita kn nk msk ikan :-)..yg ini pun agak2 lbhkurg
            2ketul..tp aritu pki 2ketul stgh..ikut pd air dan lidah anda hihihi.
        7) cili boh/cili giling - cari yg kg punya..kdg2 yg brand2 biasa kat supermarket ni dia xmerah
             sgt xpedas...tp apa2 pun sbnrnya blh je asalkan cili boh

 6)ulam-ulaman -salad, timun,cili padi, telur,limau kasturi dan apa2 saje ikut sesuka hati
7) of course la laksa kn -3KG..kalau sy..sy lagi suke laksa yg mcm ni yg mcm ala2 kenyal transparent skit..ada org suke yg mcm halus2 laksa beras tu..
...ikut kwn sy ckp kalau nk buat anggaran laksa ni.. 2kg ikan=3kg laksa, 3kg ikn=5kg laksa..plus minus  kdg2 xckp jgk kena tmbh skit lg

itu sahaja bhn2nya..no ajinomoto(ada la skit kot yg dlm kiub tu kan),no petis udang, no belacan hehe..step2 nya simple je
1)blend bwg skali ngan kiub tu..kalau rs mcm xckp rs kiub tu nant leh tmbh kendian

2) rebus ikan dan blend - part yg ni penting n amik ms skit nk buat.. penting supaya kuah tu xbyk dgn tulang2 ikn...ni petua my friend dpt dr mak dia
  -blend ikan tu smua skali ngan kepala,ekor,tulang dsb..xpyh nk carik2 isi,buang2 tulang dulu ke apa..leceh kan..lg2 kalau nk msk banyak..kalau ada yg xnk kepala ikan leh je buang..kot ada yg takut terbengap ke apa mkn kepala ikan ^_^.....sy dh abis sekolah xpelah bengap pun muahahahaha....

-blend tu jgn blend byk sekaligus..blend  4 5 ekor letak air lbh skit biar cair xpe sbb kalau xletak air skg msk nant pun mesti nk tmbh air jgk kn- sbb apa blend skit2 dl xbyk2, supaya hasil yg kita blend tu tak akan jd pekat..bila pekat tulang2 tu pyh nk turun mendap ke bwh...paham anak2 murid sekalian..xphm bgtau ya :-D

-kalau rs pekat lepas blend, tmbh air skit bg cair n biarkn sekejap..nk kasi tulang2 tu turun mendap ke bwh..sekejap je xlama pun..pastu tuang la pelan2 ke dlm periuk. tulang2 kasar akan tertinggal dkt bwh bilah pisau tu seperti gmbr dibwhhhhh.....hasilnya anda akan mendpt kuah yg licin tanpa tulang2 kasar...kalau terlepas skit2 tu biasala hehe
3) lepas tu campak smua msk sekali dlm periuk tu..cili boh(ikut kepedasan yg nak), bwg kisar tadi, bunga kantan, daun kesum, asam keping, kiub ikn bilis(kalau perlu lg),air(kalau rs mcm pekat),garam but no GULA ya..spoil nant hehe...dan biarkn masak atas dapur..tempoh msk agak lama jgklah utk dpt kuah yg elok,  mau sejam dua smpi kuah tu nampk mcm dh halus2 isi ikannya...nk terangkan halus pun xtau mcm mn...sbb sy pun blum terror lg..org dh biasa buat dia tau lah kot.. tp agak2 dh penat msk sy stop la muahahahhaa ngelat or smpi kwn sy ckp dh ok dh ni...blh tdo

-msk ni xde pantang larang, nk kena kacau sentiasa ke.. nk kena api kecik ke besar ke..nk kena masuk apa dl ke...smua xkisah...yang pantang larang nya satu je ..pantang TERTDO hahaha..kn kering kuah tu terbakar periuk..terbakar periuk xpe lg..jgn terbakar dapur umh sudah...:-)

-kuah ni senang nk modified...agak2 mcm terpkt, cmpr air..agak2 termasam..buang blk beberapa keping asam..xpedas xmerah tmbh lg cili..kurg rs tmbh kiub n garam..
                                                                 dah siap

                                               celur laksa td dlm air panas..xyah lama2 kejap je..
                                                        hidang bersama ulam-ulaman

inilah dia cikgu kuah laksa saya...knl?..bukan yg bulat sebelah kiri tu...tp yg comel sebelah kanan tudng kelabu tu cik Oni...single but not available kott kn hehe...yg bulat sbelah kiri tu biarkanlah dia ..nk interprem je slalu muhahahhaa...yg tgh tu shela (single lg..kot..sape ada calon dpersilakan hehhee jgn mare shela)



6 jari2 menari:

ana-kirana said...

thank uuuuu!!sedapppp oooo laksa ni...hehehehe ..bila ntah nak mencoba resepi ni

YuS said...

Nyum nyum mmg sedap...aku selasa nih tk berapa gemar sgt laksa penang pon boley mkn

YuS said...

Nyum nyum sedap.... Aku yg selama nih tk berapa gemar laksa penang nih pon boley mkn

bie said...

hahaha..alhamdulillah kalau sedap...blh cuba...hihihi

Anonymous said...

Great post however I was wondering if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

Norzuryati Mohamad Basir said...

sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
nk kene try ni..

jemput ke blog saye..

http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

Moga bermanfaat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...