About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Friday, January 27, 2012

Sarawak Cultural Village (SVC), Pasar Satok & Kg.Boyan

Hari kedua...seawal jam 8pg dh keluar..plan adalah utk ke Sarawak Cultural Village..b4 tu singgah dl dkt Coffee O Corner..slh satu tmpt yg ramai org rekeman kan ms baca2 dlm intenet tu..terletak kat bangunan mara,jln satok,xjauh dari pasar satok
laksa sarawak dan mee kolok (gmbr bwh) salah satu makanan sarawak yg wajib ditry..oklah sedap...tp sbb mkn utk breakfast kan rs mcm xkena pulak dgn tekakku ini haha....nasi lemak jugak yg dicari ;p..mgkn kena mkn benda ni time  lunch.dinner kot
Lepas breakfast, alang2 dh kat area satok kan..singgah la kat pasar satok cari ikan terubuk.Pasar Satok ni buka weekend je sabtu (2ptg-10mlm) & ahad(6pg-2ptg), tp hari2 len pun ada jugak ikan terubuk, pasar pg biasa kat situ jugak
kami bli ikan terubuk kat sini....dptla lebih sekor dr yg display...kalau yg rege belas2 sekor tu leh dpt krg xsmpi rm10...org ckp yg mahal lg sedap sbb isi tebal,tulang pun kurg skit..peramah btl diorg ni..siap suh masuk tgk org potong n garamkan ikan kat blkg tu
 kitorg ty akak ni ikan ni masak apa sedap, pastu dia jwb "kejap lg akak nk blk rumah ada kenduri, jum ikut akak pergi kenduri , blh tgk dia masak apa ikan terubuk"... kami ni penyegan ;p.." xpelah ktrg ada program len", pastu ktrg ty lg masak apa .."jumlah ikut akak,nk pengalamn x,xjauh pun rumah akak seberang waterfront je,  (*lbh krg mcm tu lah), SVC tu xde apa pun "..

kitorg duk pandang sama sendiri nk pergi ke xnk pergi..n then tanyalah kenduri apa....dia ckp kenduri arwah kot.. kitorg ckp "eh  xpelah kak,kitorg ni pki seluar ni,seganlah pergi kenduri arwah mcmni"..."xpe,blh je pinjam baju akak,cantik tu xdelah "..haha smpi mcm tu skali sungguh2 dia ajak..tp last2 kitorg decide xpergi pun..sbb nk ke tmpt len plus mcm segan uat susah2 plk. Last dia ckp la..slalu potong kecik2 n goreng pun sedap..ataupun masa msk nasi pki rice cooker letak ikan yg dh dipotong kecik2 tu kat bhgn pelapik plastik ats utk stim tu..pastu tiba2 ada makcik yg kebetulan lalu tepi tu ckp "masak kukus pun sedap dik".:-)

lepas bli ikan trus cabut sbb nk ke santubong, mkn ms dlm 40-1jam jugak nk smpi ..singgah hotel jap minta tlg simpan kn dlm freezer. Sarawak Cultural Village ni terletak kat santubong, so nk ke sini cari Damai Beach Resort, jumpalah. Kat sini jugaklah tmpt berlangsungnya Rainforest Festival tiap2 thn...xsilap bln 7.. time tu smua mahal n fully booked tiket hotel etc
tiket masuk rm60..kalau org sarawak or student dptlah murah lg..ada show..
pagi kul 11.30 tp kalau terlepas leh tgk ptg kul 4ptg


show lbh kurg dlm 45minit...pastu mkn2 dl smua sbb dh tghari ,
 kalau pergi rumah2 tu smua xde org nk explain..diorg rehat ..kul 2baru start balik
ini rumah bidayuh @balai pengawal..kat tgh2 ruang tu ada tengkorak gantung..kat bwh pulak ada bara api, asap..ikut keprcayaan dl2 tuk menghalau roh kot kalau xsilap dh lupe lah dia cite hehe..mostly tangga nk nek rumah adalah mcm dlm gmbr tu...sib bek dtg bcuti pki selipar jamban je hahaha..kalau pki heels or bertumit jenuh nk panjat,mau tergolek aku hehee
                                                    rumah panjang bidayuh..1 pintu 1family
                                                                         rumah iban


                                             ini rumah org ulu..tiang rumah sgtlah tggi dan berukir..
kat bawah ni ada video lagu yg dimainkan guna alat muzik Sape khas utk kami hehe perasan plk :p..layannnnn
video

Rumah melanau ni rs rumah plg besar compare rumah2 etnik lain sbb rumah ni 1 kampung boleh duduk dlm ni n tangga dia pula kalau zaman dulu blh diangkat naik bila mlm utk mengelakkan musuh naik ke rumah).
Ini pula Penan Hut. rambut mcm tu mmg trademark org penan..lama jugak kat sini duk borak ngan tomi(spt gmbr diatas)..dia ckp ms festival rainforest tu bkn takat tiket kapal terbang n hotel yg mahal2,tiket nk masuk kampung budaya ni pun mahal cecah lbh kurg rm100...tp akan ada smggu dibuka utk tiket murah..kalau nk blh contact dia hehehe..xpe kwn sy dh add fb dia hehehe...ada fb tu hihihi...tggu kami dtg lg utk rainforest bila ntah hehee...tgk pulus
keluasan kmpg budaya ni lebih kurg dlm 7ekar. So lepas lebam kaki round SVC....kitorg pun  pergi lepak2 amik angin kat pantai Damai...pantai ni dekat je leh jln kaki ..depan SVC tu je

 mlm ke2...lepak2 mkn2 dpn waterfront smbl gossip2 domino teory hahahahha...tp mlm ke 2 blk awal lah bilik hotel b4 kul 10 lg sbb ada org tu nk tgk MERLIN ;p ..merlin xdilupe...lgpun pg dh kuar awal kan
                     Hari ke 3..hari last..msg2 bgn dgn mlsnya, terpaksa la gune domino teori haha
                                         mls skit jelah dr smlm ..ari ni activity relaks skit
    lps breakfast ..pergi kg,boyan bli kek lapis..blhla merasa nek bot penambang...tambang 50sen srg
                                                             bangunan DUN Sarawak..baru lagi ni
kami bygkn ms smpi kat kg.boyan ni...byk kedai2 kek lapis berderet2 n happening la....tp yg ada buka time tu 2 je...kek lapis Mira dgn Dayang Salhah..pastu mcm sunyi je...ke kedai2 yg len blum buka tp ms tu dh kul 10 lbh kot xsilap..or maybe weekdays xrmi sgt..plus dulu kwn sy ckp kat dayang salhah ni leh tgk org buat kek lapis kat blkg tu...tp skg xde dah...staff diorg skg ckp buat kat tmpt len dah pastu bw sini


kak rozie yg jual ikan terubuk tu cdgkan kat kitorg kalau nk bli lada hitam bli kat sini , PELADANG Mart,area blkg pasar satok. Lada hitam pun ada dibuat perfume kalau nk tau..tp kat kedai ni xde la , ada jumpe kat kedai lain. Kacangma tu herba ,bgs utk blood circulation. Cara masak dia goreng dulu tanpa minyak pastu barulah leh tabur dlm sup etc. Masa kat pasar pg tu terserempak dgn kak rozie ikan terubuk tu, pastu dia ckp tersilap bgtau la smlm bukan kenduri arwah tp kenduri kawin. Kami hehe xpelah.
                                            @ Muzium Kucing...tmpt terakhir b4 kami pulang
                                                             menghabiskan sisa2 waktu

dewan bandaraya Kuching
                                   daripada kata xnk bli pape kan :p ..30kg pun xcukup lalalalala

3hari 2mlm mcm xcukup tuk nk pergi byk2 tmpt len lg kan..taman negara Bakopun  xsmpt pergi hehe..maknanya leh dtg lg lenkali (^-^)..rainforest. kul 6 lbh dh kena anta blk keta kat airport....nek belon kul 8.40mlm...tu pun xsempat nk mkn...kongsi mkn ats flight je nasi ayam rm19 hahaha mahal wehh..smpi KL kul 10.40mlm. Tq kwn2 jln2 yg seronok , plan utk next plk ya. Makasih adda tumpangkn pergi blk ;p haha

apa yg kitorg tgk kn org sarawak ni penyabar btl time drive,mostly lah, ada jugak yg x. xde nk hon2 kalau org tu xbelok2 jugak, lambat masuk ke apa, bw slow pun xde nk potong2 sabar je tggu smpi lepas, kalau aku dh lama dh ..... hahahaa

sekian rentetan trip 3hari 2mlm di kuching..moga leh jd panduan kpd member kat meja blkg tew yg ni g kuching bln dpn hiksss

0 jari2 menari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...