About me

My Photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Monday, December 19, 2011

Bengkel Jubah bersama Yasalma

Dh lama cari bengkel yg leh ajar buat dress or baju ngan mudah n pantas...especially bila buat bhgn lengan...pastu camne ntah godek2 fb terjumpa lah fb YASALMA ni...tgk2 dress yg dia buat lawa2 ...
tgk2 dia pun ada buat Bengkel Menjahit Jubah...lepas bc byk komen2 dr previous peserta rs mcm best je..sbb mostly yg pernah join  b4 ni ada yg xde asas  menjahit lg, tp diorg still leh siapkan jubah..pun ada jugak peserta lelaki yg turut serta sbb nk buat jubah utk ibunya....

so selasa lepas bertempat di ampang..smbl menghabiskn cuti2 akhir thn, sy pun join lah sbb bln dec cuma ada tarikh 13hb n 31dec je...duit pun dh simpan lama..karang terpakai utk benda len pulak kan maklumlah bln 12 kan year end sale heheheh ...kelas ari tu dlm 4 org je...smua yg join kelas tu msg2 dtg srg diri termsk sy...tp diorg smua ramah2 dh mcm knl lama pulak ngan diorg ni hehe
dlm bengkel ni,pola baju  xpyh lukis2 dulu atas kertas n tekap atas kain....cara yg  diajar  tanda n potong trus atas kain je...pin2 pun xpyh hehehe
ni proses mencantum jubah..utk kelas ni kitorg pki kain lycra bidang 60 2.5mtr...bidang 60 supaya bwh tu lg jd kembang..kain lycra ni, jaitnya cantum trus pki mesin jait tepi..nmpknya sy kena bli satu mesin jait tepi ni..tggu tabung penuh dulu hehehe...tp seriously mmg sgt senang nk jait n lagi cpt...tp kalau xde mesin jait tepi pun blh jugak nk jait bkn xblh cuma kena bli kain lain lah satin ke viscose ke apa ke etc
badan dh siap...kelebihan guna kain lycra ni satu dia berat so jatuh cantik..n then xpyh nk pki zip2 ke apa sbb dia strechable..lg satu kalau terslah potong skit, tersenget skit ke apa...xnmpk sgt pd kain tu
ini syda hehee...baru lepas siap buat leher...dia buat leher tggi skit 4"...saje nk try kekeke...muka n perangai dia mcm kawan sy srg ni ms kat U hehe
sy buat leher 2.5 inci je hahhaa
baju kami
tadaaaaa hasil jubah n tudung syria kami berempat...
kami berempat dgn cikguuu...comel n kecik je cikgunya hehehehe

ini salah satu Yasalma Collection.....aku gedik nk pki...cantikkkan mcm ala2 red riding hood....kain dia berat n jatuh cantik ikut tubuh....kalau org tggi lampai lg lawa bila pki
inilah hasil jubah n tudung syria sayeeee...gmbr kat umah hahha
 n then ada lg...b4 kami blk dpt hadiah buku ni sempena reg kelas bln 12...buku daripada yasalma sendiri "Oh mudahnya buat Baju kurung". baru diterbitkan xsilap bulan lepas

bagus utk siapa2 yg baru nk mula belajar jahit baju kurung...sbb penerangan dia step by step menerusi gmbr so sgt senang nk phm.... xmahal pun.silalah cari kat kedai ngengenge

my next mission adalah nk attend kelas utk buat baju melayu sepasang...tgh cari2 tmpt yg bgs n berpatutan...ssesiapa tahu bolehla bgtau sayee hehhe

10 jari2 menari:

iffah imani said...

a'salam...
bila saya baca your blog ni terasa tak sabar nak balik rumah nak menjahit....saya pun dah berminat dalam bidang menjahit ni...boleh lah kita berkongsi ilmu lepas ni kan...

bie said...

wslm, hehe blh je sy pun suke dpt share2 ilmu ni...tenkiu sudi lawat blog ni..

...mommy jue... said...

cantiknye.... mcmana nak buat lengan macam tu ye?

bie said...

salam mommy jue...hehe nk terangkn mulut xpandai kena tunjukkan br phm kot..

Anonymous said...

Brapa fees utk klas jubah yasalma?

bie said...

alamak saya igt2 lupe lah..xsilap dlm 300 jugak...kalau awk ada fb..blh add dia n tgk sbb sekarang mcm ada upgrade skit kelasnya

miss sue said...

boleh ke ajar kite lak ?

bie said...

hehe blh...tp sy xterror sgt pun...yg ni pun lum try buatlg smpi skg haha

fathiya said...

Assalamualaikum :) tumpang tanya, jubah yang akak jahit ni, akak siapkan berapa lama eh? Syukran :)

bie said...

wslm...hehe sekejap je ni..1 hari pun dhblh siap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...