About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, April 11, 2010

Anlene Bone Health Check...mari minum susu

smlm,sabtu ke midvalley smbl2 mencari contact lense ..sempat membuat Anlene Bone Health Check...ia tentang kualiti dan kekuatan tulang, dpt membantu menaksir risiko terhadap keretakan akibat osteoporosis..so keputusan nya tulang saya adalah -1.2 iaitu dh termasuk skit dlm risiko sederhana

ikut pd kertas pemeriksaan bg risiko rendah adalah dlm lingkungan (-1 ke 2) ,risiko sederhana (-2.5 ke -1) dan risiko tggi (-4 ke -2.5) ..tp utk saya dia kata sepatutnya sbg blum berkahwin juga blum ada baby...so sepatutnya kena 0 dan keatas.

tp blum terlmbt lg ..tulang still leh dimampatkan lg cuma kena rajin amalkan minum susu berkalsium tggi dan rendah lemak serta bersenam, ni utk  membantu penyerapan kalsium lebih berkesan. Risiko lebih cpt bila dh umur 30 ke atas kerana aktiviti penguraian melebihi aktiviti pembentukan semula tulang.

aku bukan lah mls nk minum susu.....cuma asyik lupe je ekekeke...tgk2 dh tertdo...pagi lak jarang minum susu slalu milo or minuman berkafein...benda yg bukan rutin buat tu asyik lupe...lepas ni kena rajin2 minum susu biar jd rutin ek ...so lepas ni kena minum susu 2 gelas sehari...minuman berkafein pun kena kurgkn ikut nasihat dia jgn smpi 2 gelas sehari minuman berkafein ..itu bahaya huhuhu.....

sambil2 tu sempat lah tanya...b4 ni tau dr pembacaan je ..so sajeje ty nk dgr dr mulut org yg lebih arif ...so aku ty lah 'betul ke susu xleh dibancuh ngan air panas", so jwpnnya " a'ah apa2 susu tepung pun xleh dibancuh ngan air panas,kena bancuh ngan air suam or air sejuk melainkan lah kalau arahan nya suruh bancuh ngan air panas" ...

so lepas ni kena sediakan air suam dl b4 bancuh susu...selalu kan bl buat minuman ke apa kita akan letak susu etc pastu letak air panas..pastu baru campur air sejuk etc...pasni xleh uat mcm tu dah...kalau x...sia2 je minum susu tp xde apa khasiat smua kn huhuhu....sbb air panas tu akan menghilangkan@merosakkan kalsium2 dan segala zat2 pd susu tu...sbb tu lah kan org slalu buat susu baby sediakan air suam dlm pastu baru masukkan susu

oh kebetulan kat midvalley smlm ada fashion show...nant update next entry lah...time ada crite mcm2 nk crite...time xde hmpir nk bersawang blog ni kan

2 jari2 menari:

yUs said...

huhuhuhu jauhnye nk g midvally...tp rasa mcm nk buat jgk test bone...nk tahu minus berapa...hahaha

bie said...

haha...tp counter tu bukan ada hari2 rsnya...kebetulan g dh ada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...