lokasi: PCB(pantai cahaya bulan), kota bharu ,kelate
cuaca : sgttt panasss...tp masa ni redup je
waktu: sabtu ptg... sblm matahari terbenam
aktiviti: bercanda2,main2 air, makan jagung rebus, tgk org men ular
Sunday, February 28, 2010
Monday, February 22, 2010
photogediks putrajaya
timang Iman timang tinggi tinggi
mggu ni aku jd babysitter anakbuah yg laki ..so g anta amik dia tadika coz kakak n abg ipar diorg ada kursus diplomatik mggu ni dr ari jumaat lepas...so weekend bwk dia g umh kakak srg lg kat jenderam hilir...at least ada gak sepupunya,syuhadah len main2..krg2 sorg2 kat umah sana..nangis rindu mama papanya
smlm bwk budak2 ni g jln2 putrajaya...amik2 gmbr...kakak ku bwk dlsr...tp sempat amik 2 3 kpg batery dh abis...aicehhh...lupa nk charge batery..so tepon ku inilah satu2nya harapan hahaha
yg ni plk masa ari sabtu..g giant nilai..ada buat melukis kad CNY..dh siap awal..anta kad dl...g bli2 brg...dia kata smpi kul 1..dtg blk kul 1 tgk dh xde dah..clear je tmpt tadi hahhaa...amoi itu sudah cabut awal kot hai hai..kalau x..leh dpt adiah rsnya tu hahaa
men lawan dam ular hahhaa...ini budak asyik nak menang je...bila aku menang mula la tunjuk perasaan ekekee...kalah tetap kalah ...xde nk bg chance nya...cik bie men tipu skit2 je..kdg2 kena rasa kalah gak kan hahhaaWednesday, February 17, 2010
biskut chocolate chips ala famous amos ekekeke
Oleh kerana cuti pjg kali ni aku xblk kg atas sbb2 tertentu...ayat kontroversi :p hahaha...maka boring2 duk umah..try lah buat biskut....resepi ni dpt dr xhousemate dulu...dia rajin buat biskut...aku lak rajin habiskan haks haks haks...dh disuruh mkn aku mkn lah (T_T)
1/2 lb margarine(softened)- lbh kurg 227 gram
2 eggs
3/4 cups light brown sugar
3/4 cup granulated sugar( gula kasar)
2 1/4 cup all purpose flour
1tsp vanilla extract
1tsp baking soda(soda bicarbonate)
1/2 tsp salt
4oz chopped pecan
18oz chocolate chips
1.beat butter, sugar,brown sugar, vanilla,eggs, baking soda & salt
2.combine the flour gradually. stir in pecans n chocolate chip
3.bake 345F (190C), 9-11 minutes...
tp disebabkan esen vanilla dh kehabisaan dekat kedai huhuhu, maka diganti lah ngan almond esen...tp bau nya mcm kurg best lah pulak huhu ,xbest bau biskut ku...jgn gelak lah tgk biskut cam ada hangit hahaha...tgh mengeksperimen oven, tu jd cenggitu tu.....mencari keadaan mana sesuai ..api atas shj ke,bwh shj ke or both....tp yg ok skit aku buat , 5 minit pertama api atas...pastu tukar api bwh lak...disebabkan pki tray hitam...kalau pki api atas bwh cpt lak hangit...hitam kan menyerap haba...nk letak atas wire rack xleh sbb adunan dia lembik....tp rs nk kena cari tray n wire rack lg satu ..cpt skit msk... xsangka lak biskut ni kembang semangkuk bila dh masak hehe...makan je lah korg ya...
1/2 lb margarine(softened)- lbh kurg 227 gram
2 eggs
3/4 cups light brown sugar
3/4 cup granulated sugar( gula kasar)
2 1/4 cup all purpose flour
1tsp vanilla extract
1tsp baking soda(soda bicarbonate)
1/2 tsp salt
4oz chopped pecan
18oz chocolate chips
1.beat butter, sugar,brown sugar, vanilla,eggs, baking soda & salt
2.combine the flour gradually. stir in pecans n chocolate chip
3.bake 345F (190C), 9-11 minutes...
tp disebabkan esen vanilla dh kehabisaan dekat kedai huhuhu, maka diganti lah ngan almond esen...tp bau nya mcm kurg best lah pulak huhu ,xbest bau biskut ku...jgn gelak lah tgk biskut cam ada hangit hahaha...tgh mengeksperimen oven, tu jd cenggitu tu.....mencari keadaan mana sesuai ..api atas shj ke,bwh shj ke or both....tp yg ok skit aku buat , 5 minit pertama api atas...pastu tukar api bwh lak...disebabkan pki tray hitam...kalau pki api atas bwh cpt lak hangit...hitam kan menyerap haba...nk letak atas wire rack xleh sbb adunan dia lembik....tp rs nk kena cari tray n wire rack lg satu ..cpt skit msk... xsangka lak biskut ni kembang semangkuk bila dh masak hehe...makan je lah korg ya...
Wednesday, February 10, 2010
mari membuat bwg goreng
mula2 hiris bwng merah nipis2...jgn tebal nant xrangup...lepas tu gaul dgn tepung skit goreng spi kekuningan...sib xhangit :p..ralit tgk tv hehetadaaa....dh siap ...simpan dlm bekas kedap udara masuk dlm peti..bekas freegift :p ....nk pki tabur je........nasi goreng..sup2....senangkan :-)
dlm proses menyiapkan alas oven....50% progress ...tggu hasilnya bila dh siap nant...cubaan menyulam :p...bunga kecik je
Sunday, February 7, 2010
Menunggang terbalikkan dapur
Weekend baru ni dok melepak kat umah je....apa lg aktiviti menunggang terbalikkan dapurlah jdnya utk menghilangkan kebosanan...smbl2 try oven baru...menu lunch tghari adalah roti jala...sbb sorg je nk mkn, adunan pun pki yg sikit jelah...jumpa resepi yg pakai 2cwn tepung,1 biji telur, sedikit minyak,garam,kunyit dan 2 cwn air...air xdela btl2 2 cwn...kena pandai2 adjust supaya xpekat sgt dan xcair sgt...ada jugak yg campur susu cair nk kasi lg rasa lemak...lepas tu leh la blender skali or xpun tapis je supaya adunan sebati dan xberketul2 ..kalau berketul nant tersekat pulak lubang acuan tu... inilah adunan yg dh siap digaul ...kat sbelahnya acuan ,acuan ni lubang nya kat tepi bukan kat bwh..kirim kat naza ms dia blk trganu ari tu.....sesi menebar jala plk...sblm tebar kat kuali leh test dulu kirai dlm bekas adunan nk tgk dia kuar elok ke x..mula2 tebar xbrape jadi huhuhu..menitik2 kuar terputus jdnya jala ku...maybe adunan pekat sgt..bila dah campur air skit barulah elok...sgtlah best guna acuan ni dan jugak kuali ni....lgsng xpakai minyak pun..tadaa dah siap sepinggan roti jala...ada roti kena ada kuahnya ..sbg ganti kuah kari...tukar kepada ayam percik bakar sbbnya gatal dah nk membakar dlm oven tu ekeke...tumbuk bawang merah bawang putih,kunyit(kalau nk kuning),cili(kalau nk pedas),halia,lengkuas,serai,yg itam tu asam keping...ini versi menumbuk je ya...sbb blender xde....xbli lg, tggu org kasi adiah kawin ;plepas tu bhn2 td dimasukkan dlm santan..perap ayam jap dlm tu kasi meresap masuk kuahnya...pastu kuarkan ayam dan bakar smpi masak,santan td dimasak smpi pekat...disbbkan oven baru first nk pakai...so kena panaskan dulu...sgtlah jakun melihat oven ni ada lampu kuang kuang kuang...sudah siap sepinggan roti jala bersama ayam percik bakar..ayam percik ni xdela kuning sgt pki kunyit skit je sbb ikutkan percik kelantan putih je ...hidangan boleh mkn tghari smpi mlm hahaha...lepas tu jadi ular sawa depan tv....:-D
Subscribe to:
Posts (Atom)