About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Wednesday, February 17, 2010

biskut chocolate chips ala famous amos ekekeke

Oleh kerana cuti pjg kali ni aku xblk kg atas sbb2 tertentu...ayat kontroversi :p hahaha...maka boring2 duk umah..try lah buat biskut....resepi ni dpt dr xhousemate dulu...dia rajin buat biskut...aku lak rajin habiskan haks haks haks...dh disuruh mkn aku mkn lah (T_T)

1/2 lb margarine(softened)- lbh kurg 227 gram
2 eggs
3/4 cups light brown sugar
3/4 cup granulated sugar( gula kasar)
2 1/4 cup all purpose flour
1tsp vanilla extract
1tsp baking soda(soda bicarbonate)
1/2 tsp salt
4oz chopped pecan
18oz chocolate chips

1.beat butter, sugar,brown sugar, vanilla,eggs, baking soda & salt
2.combine the flour gradually. stir in pecans n chocolate chip
3.bake 345F (190C), 9-11 minutes...

tp disebabkan esen vanilla dh kehabisaan dekat kedai huhuhu, maka diganti lah ngan almond esen...tp bau nya mcm kurg best lah pulak huhu ,xbest bau biskut ku...jgn gelak lah tgk biskut cam ada hangit hahaha...tgh mengeksperimen oven, tu jd cenggitu tu.....mencari keadaan mana sesuai ..api atas shj ke,bwh shj ke or both....tp yg ok skit aku buat , 5 minit pertama api atas...pastu tukar api bwh lak...disebabkan pki tray hitam...kalau pki api atas bwh cpt lak hangit...hitam kan menyerap haba...nk letak atas wire rack xleh sbb adunan dia lembik....tp rs nk kena cari tray n wire rack lg satu ..cpt skit msk... xsangka lak biskut ni kembang semangkuk bila dh masak hehe...makan je lah korg ya...

2 jari2 menari:

yUs said...

nyum nyum sedap dah mkn dah

bie said...

hehee....:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...