About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, February 7, 2010

Menunggang terbalikkan dapur

Weekend baru ni dok melepak kat umah je....apa lg aktiviti menunggang terbalikkan dapurlah jdnya utk menghilangkan kebosanan...smbl2 try oven baru...menu lunch tghari adalah roti jala...sbb sorg je nk mkn, adunan pun pki yg sikit jelah...jumpa resepi yg pakai 2cwn tepung,1 biji telur, sedikit minyak,garam,kunyit dan 2 cwn air...air xdela btl2 2 cwn...kena pandai2 adjust supaya xpekat sgt dan xcair sgt...ada jugak yg campur susu cair nk kasi lg rasa lemak...lepas tu leh la blender skali or xpun tapis je supaya adunan sebati dan xberketul2 ..kalau berketul nant tersekat pulak lubang acuan tu... inilah adunan yg dh siap digaul ...kat sbelahnya acuan ,acuan ni lubang nya kat tepi bukan kat bwh..kirim kat naza ms dia blk trganu ari tu.....sesi menebar jala plk...sblm tebar kat kuali leh test dulu kirai dlm bekas adunan nk tgk dia kuar elok ke x..mula2 tebar xbrape jadi huhuhu..menitik2 kuar terputus jdnya jala ku...maybe adunan pekat sgt..bila dah campur air skit barulah elok...sgtlah best guna acuan ni dan jugak kuali ni....lgsng xpakai minyak pun..tadaa dah siap sepinggan roti jala...ada roti kena ada kuahnya ..sbg ganti kuah kari...tukar kepada ayam percik bakar sbbnya gatal dah nk membakar dlm oven tu ekeke...tumbuk bawang merah bawang putih,kunyit(kalau nk kuning),cili(kalau nk pedas),halia,lengkuas,serai,yg itam tu asam keping...ini versi menumbuk je ya...sbb blender xde....xbli lg, tggu org kasi adiah kawin ;plepas tu bhn2 td dimasukkan dlm santan..perap ayam jap dlm tu kasi meresap masuk kuahnya...pastu kuarkan ayam dan bakar smpi masak,santan td dimasak smpi pekat...disbbkan oven baru first nk pakai...so kena panaskan dulu...sgtlah jakun melihat oven ni ada lampu kuang kuang kuang...sudah siap sepinggan roti jala bersama ayam percik bakar..ayam percik ni xdela kuning sgt pki kunyit skit je sbb ikutkan percik kelantan putih je ...hidangan boleh mkn tghari smpi mlm hahaha...lepas tu jadi ular sawa depan tv....:-D



3 jari2 menari:

yUs said...

amboiii kemain lg mkn roti jala ngan ayam percik tuh....hehehe best ke menjala

NaZa said...

mana lebih2 nye? xbawak opis pun????
sedap ke makan ngn ayam percik?? kena makan ngn kari ayam gak baru sedap sbb ada kentang. hihih

bie said...

yu: hehe best2 nant leh kita uat hahaha

naza: xde lebih ..uat sikit je...lgpun uat ari sabtu kalau simpan smpi isnin pun xbest gak...tggu mggu dpn lah haha,,, mmg mkn ngan kuah kari lg best sbb ada gak kuahnya...ni cam kering skit lah..harapkan kuah percik tu je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...