About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, August 25, 2011

4 dh cukup kot...ke nk 5?

tahun ni berjaya buat 100% biskut raya sendiri lagi yeay...xbuat byk pun sbb mak pun dh pesan xpyh buat byk2 buat ada rmi org nk mkn pun..plus buat sama2 ngan mysis..so setakat semlm dh siap 4jenis..kalau mlm ni larat buat lg sejenis kalau xlarat cukuplah byk tu je hihi..nant cmpr kek kerepk lg byk dah tu..raya2 pun bkn org mkn biskut byk2 pun..

daaaari kiri...cornflakes madu, snow almond( tp xsnow sgt lah sbb breadcrumb kaler oren bkn putih hihihi),yg hijau biskut sesame n last sekali smlm buat tart nenas...tgk xpenuh pun hihihi....

                                                              dan seperti biasa my assistant

tukang susun cawan kertas,..masa ni kakak dia tgh tdo so blh lah dia berkuasa sensorg..memula penyet jugak cup tu dibuatnya hahaha last2 br lah dia dpt tgkp mcm mn nk bukak cup tu n then susun dlm tray..so chumell
khusyuk n taw'aduk ;p
                                          ni ari first day buat cornflakes madu chocolate rice
mlm kedua..buat snow almond n biskut sesame...aku buat snow almond n mysis buat biskut sesame hijau tu...pastu kitorg bahagi lah dua haha...so srg dpt 2jenis....

smlm  plk buat tart nenas. Buat satu adunan je pastu bahagi 2 botol..satu aku punya 1 akak aku punya tp xpenuh full pun hihi...satu adunan pun dh sakit ibu jari nk tekan sbb pki acuan semperit je..sib bek xbuat 2 adunan
time ni si kakak pulak sibuk nk tlg so kasi dia sapu telur...korg dua org jgn kecik2 je rajin hhahahahah...besar2 karang jgn mls2 duk lam bilik men fb je ;p

salah satu tips utk yg dijumpe utk nk bg biskut tahan lama n lembut gebu adalah sangai dulu tepung yg nk dipki tu...mcm tu jugak kalau buat apam..yg apam ni petua makcik sy kalau nk dpt apam yg gebu jemur atau sangai atas api dl tepung tu kasi ringan.

sangai tu goreng tepung dlm kuali tanpa minyak hingga tepung jadi ringan tp jgn hangus pulak...tanda tepung tu dh sedia diangkat bila tepung tu terasa ringan dan debu2 ringan nmpk beerterbangan. selain dr sangai,blh juga lepas dah abis bkr biskut..off kn oven..time tu suhu panas lg, masaukkan  tepung dlm tray pembakar tu..biarkan smpi sejuk sendiri. pastu blh ayak dn simpan bila nk pakai




1 jari2 menari:

YuS said...

eh shortbread tk buat lagikkkkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...