About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, April 3, 2011

Macarons oh Macarons...accompanied it with coffee

Bila tgk junior masterchef...kagum sungguh tgk si dak2 comel memasak...mmg kalahlah aku...malu malu masuk bwh meja...dh lah bukan calang2 masakan diorg masak...taraf2 restoran2 hotel lagi huhu..

Macarons..b4 ni duk bc2 dlm blog dan juga fb psl ni...xpenah try bli lg sbb org ckp mahal..seketul rm2 tp besarnya alahai lebih kurg size 20sen..maybe ada sstgh kedai yg besar skit size 50sen..so setelah bermggu2 study..oh yeah mmg kena study..cari resepi..cara tips n tgk youtube cara nk buat macarons ni..maka ptg td terhasilah projek baking macarons with my sis.

Ikut apa aku baca ada 2 method nk buat macarons ni..French Method -yg ni pki gula castor biasa n lg satu Italian method-yg ni pki plk air gula panas,tp bukan air gula panas cairkn mcm tu je..kena btl2 panas pd suhu 117celcius kalau xsilap,xleh lbh or kurg..so yg ni kena pki candy themometer supaya dpt suhu btl2 spt yg nak..Jadi utk percubaan pertama ni..kitog pki french method je senang skit..byk juga resepi yg jumpe msg2  berbeza sukatan..so kitorg try resepi yg ni
FRENCH MACARONS
Bahan-BahanMeringue
80g putih telur (suhu bilik)
65g gula kastor/gula halus
 tapis
80g serbuk badam
140g gula aising

Cara-caraMeringue Macarons:
1. Sediakan 3 atau 4 dulang pembakar dengan baking sheet .Baking sheet yg aku pki ni leh smpi 5 kali guna.Senang pki baking sheet ..dia xmelekat.
Dengan menggunakan duit syiling 20sen..lukis bulat2kat baking sheet supaya senang nk pipe nant
  

2. Ayak gula aising & badam
3. Pukul putih telur smpi berbuih agak2 mcm ni

4. Lepas tu campurkan gula kastor sikit2 sehingga mencapai medium peak (terbalikkan mangkuk x jatuh)
                                                              terbalikkan pun xtumpah
                                                              n then campurkan warna..
                                                       utk ni sy pki pewarna gel rose pink


5. masukkan gula aising+serbuk badam kedlm adunan putih telur tadi. yg ni ptg bukan yg putih telur masukkan dlm tu...tp aising n badam dimasukkan dlm putih telur

6. Masukkan adunan tersebut ke dalam piping bag dan pipekan ke atas baking sheet yg telah disediakan telebih dahulu tadi...okei..bab piping ni kitorg xteror sgt lg..so btk dia pun xde lah btl2 comel bulat hehe..

      tgk ada mcm muncung2 atas skit tu kn...xjd camne ntah nk tarik supaya dia rata je..so kena praktis lg


7. Setelah siap pipe, tunggu sehingga 30min – 1 jam bagi memastikan macaron tadi kering. Yg ni sgt2 ptg ..kalau xkering macarons akan jd pecah...ada sstgh org smpi 2jam dia biar kering..kering means bila sentuh xmelekat kat jari..ada jumpe dlm satu blog dia ajar cara nk keringkan lg cpt terutama time musim hujan...caranya panaskan oven..lepas dh panaskan bukak pintu oven n letakkan dulang di pintu supaya haba yg kuar leh mengeringkan macarons td mcm gmbr kat bwh ni...details leh baca SINI juga di SINI


8. Panaskan oven pada suhu 150C.
9. Bakar adunan tersebut dalam 10 minit.
           
tadaaa ini lah macarons yg dh siap..kejayaan buat macarons adalah bila terhasilnya kaki/skirt pd macarons itu. Kaki tu bhgn tapak macarons tu kalau tgk gmbr yg tgh2 tu lah..bkn yg merah yg merah tu filling..yg ni sbb dh di kapuh/sandwich 2 kan. Tapi macarons sy xcantik mcm kat kedai tu..xpe percubaan pertama kan kan hehe..kena nipis skit lg rsnya. Rasanya pulak, bhgnluar rangup..dlm mcm chew2 skit tekstur dia..sungguh kembang hidung ini kerana berjyalah jgk walaupun xcomel mcm tuan dia kehkehkeh
                                kaler pink sbnrnya ya..sbb cahaya lampu jd kaler oren lak dlm gmbr

utk filling bhgn tgh tu sy just bli je strawberry pie filling...nk pki jem pun blh plg senang..utk filling lenkali leh try resepi utk butter filling tp kali ni kami lebih ptg kan macarons dl

Antara tips2 yg jumpe dan sempat save.
1. Pastikan  bekas2, spatula, whisk bebas dari minyak & air.
2. Masa mengasingkan putih telur & kuning telur  pastikan kuning telur x masuk skali..walaupun sikit. Cara senang nk asingkan adalah ketika telur itu sejuk...means dr peti sejuk...tp lepas asing tu make sure letak dia dlm suhu bilik plg minimum 1jam b4 nk baking.
3.keadaan persekitaran yg kering dan panas pun ptg bila nk buat macarons..sbb macarons memerlukan udara panas utk tujuan pengeringan. kalau time hujan udara lembap dan amik masa utk macarons kering maybe lbh dr sejam dua..so sbb tu ada tips cara keringkn pki oven tu
4. Semasa membuat proses macaronage iaitu proses mengacau putih telur & serbuk badam tidak over do, di mana macarons akan pecah/retak
5. Pastikan macaron betul2 kering, iaitu bila tekan dengan jari, ia tidak melekat dijari. Sekiranya tidak kering, macarons yg dibakar akan menjadi gunung berapi  dan pecah
6. Sila timbang dengan betul, sedikit / banyak sukatan akan effect macaron terutamanya putih telur
7. Semasa membakar, gunakan api atas bawah
8. Gunakan pewarna serbuk/gel/ kek lapis sahaja. Jangan gunakan pewarna berasaskan minyak kerana meringue amat sensitive dengan minyak. Juga jangan gunakan pewarna cecair biasa..kerana ia akan mengubah kecairan meringue.
8. org ckp macarons manis sgt..tp if buat kurng manis..xmenjadi bhagian luarnya,xjadi mcm licin kulit telur n  xcntik..n xkeras bhgian luar ..ble wt manis..brula mnjadi keras kt luar n berkilat..n..kalau buat meringue, guna gula y pekat mcm madu (Italian method)..akan jd lg cantik n licin..slalu macarons ni mkn bersama coffe barulah balance rsnya

more about macarons blh baca kat SINI

0 jari2 menari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...