Macarons..b4 ni duk bc2 dlm blog dan juga fb psl ni...xpenah try bli lg sbb org ckp mahal..seketul rm2 tp besarnya alahai lebih kurg size 20sen..maybe ada sstgh kedai yg besar skit size 50sen..so setelah bermggu2 study..oh yeah mmg kena study..cari resepi..cara tips n tgk youtube cara nk buat macarons ni..maka ptg td terhasilah projek baking macarons with my sis.
Ikut apa aku baca ada 2 method nk buat macarons ni..French Method -yg ni pki gula castor biasa n lg satu Italian method-yg ni pki plk air gula panas,tp bukan air gula panas cairkn mcm tu je..kena btl2 panas pd suhu 117celcius kalau xsilap,xleh lbh or kurg..so yg ni kena pki candy themometer supaya dpt suhu btl2 spt yg nak..Jadi utk percubaan pertama ni..kitog pki french method je senang skit..byk juga resepi yg jumpe msg2 berbeza sukatan..so kitorg try resepi yg ni
terbalikkan pun xtumpah
utk ni sy pki pewarna gel rose pink
tgk ada mcm muncung2 atas skit tu kn...xjd camne ntah nk tarik supaya dia rata je..so kena praktis lg
utk filling bhgn tgh tu sy just bli je strawberry pie filling...nk pki jem pun blh plg senang..utk filling lenkali leh try resepi utk butter filling tp kali ni kami lebih ptg kan macarons dl
A
8. org ckp macarons manis sgt..tp if buat kurng manis..xmenjadi bhagian luarnya,xjadi mcm licin kulit telur n xcntik..n xkeras bhgian luar ..ble wt manis..brula mnjadi keras kt luar n berkilat..n..kalau buat meringue, guna gula y pekat mcm madu (Italian method)..akan jd lg cantik n licin..slalu macarons ni mkn bersama coffe barulah balance rsnya
more about macarons blh baca kat SINI
0 jari2 menari:
Post a Comment