About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Wednesday, March 30, 2011

ber BLING BLING

perkara yg plg susah bila nk jahit manik adalah nk buat design corak camne kat baju.....nk design sendiri xreti sbb tu lah aku xlayak masuk group design2 schematic ni...hancusss jugak chip tu nant ekekeke..tp buat layout main kaler2 okess...mcm tu lah jugak perumpamaannya dgn jait manik ni...xphm? abaikan...aku pun xphm haha...
selalunya aku tgk cth2 org yg dh jahit ...byk dah simpan gmbr2 ni...jd ceduk sana skit ceduk sini skit...dptlah idea nk uat apa...pastu bli manik...eh tp kdg2 bli manik dulu pastu baru terkial2 nk buat camne...bkn kdg2 selalu mcm tu :-D. Ari tu terjumpa blog cheq-sue . kat blog dia ada ajar beberapa cth jahit manik mcm bunga teratai , bunga dahlia,baby daisy etc plus dia ada jugak jual nota on9..tgk mcm xdelah susah sgt jahit yg mcm bunga tu..blhla try..

                 mula2 lukis dl ngan pensel bulatan ikutlah besar mn...yg ni size besar duit 10sen..

                                                  utk yg ni sy pki 3 labuci n 2 manik

mula2 cucuk benang kat garisan belah luar n pastu masukkan manik dan labuci..cara cucuk yg diajar kat blog tu adalah (terlangkup+terlentang+manik+terlentang+manik)..phm kan..tgk labuci yg belah kanan sekali tu keadaan terlangkup..pastu letak plk labuci kedudukan terlentang n seterusnya..

lepas dh masukkan labuci n manik tu..xkisah la nk masukkan byk pun ikut kesesuaian size..so turunkan manik ke bhgn tgh bulatan...cucuk jarum kebwh n naikkan semula ke sblh jahitan pertama garisan td..smbg step yg sama mcm td..penuhkan jd bunga n tgh2 tu leh letak manik yg besar skit 

ni cth dh siap..mula2 igt nk buat bunga penuh..tp tgk buat separuh pun ok jugak utk bhgn lengan ni
celah2 bunga sepruh tu sy masukkan manik pjg
siap utk dua2 belah lengan

rangka utk bhgn leher/dada..ni pun size duit 10sen

                                            bunga xde nama...kite namekan bunga hati LALALA

tiba2 rs mcm dh mabuk manik haha
yeay blhla pki bj baru...tp dh baru syg pulak nk pki :p...tp nk pergi opis pki baju berlabuci2 ni aihh rimasnya...bukan pe asyik bergesel ngan keyboard je bila nk menaip ke apa ke ..last2 aku singsing lengan lah jwbnya hehe

2 jari2 menari:

YuS said...

lawanye...heheheh pasni bley aaa tiru huhuhuh

bie said...

hahaha...tirulah...xsusah pun nk buat bunga tu..tgk kat link blog tu..dia ada tunjuk cth yg len lg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...