About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Monday, January 31, 2011

ARROW HEAD CHIPS @ kerepek NGAKU

                                                         pernah tgk benda ni .. tp xtau utk ape kn?



dulu2 bila ternmpk benda ni kat supermarket xpernah amik tau, pun xtau org buat apa ngan buah ni ...setakat jeling ngan biji mata je..selalu tgk chinese2 yg dok bli ....ari tu ada terbaca psl buah ni....rupa2nya org selalu bli utk buat kerepek...rsnya mcm kerepek kentang tu..ada jugak yg ckp letak dlm masakan sbgi ganti kentang......org pggl ARROW HEAD atau dlm bahasa malaysia nya buah NGAKU...xtau la ni kategori buah ke ubi...mls nk research ekekke...mkn je rajin :p


sabtu ari tu singgah econsave kejap cr brg....pastu nmpk la buah ni... blilah dlm beberapa biji...beberapa biji je nk test sbb xtau rs pe..karang bli byk2 xsedap membazir je..xmahal pun sekilo dlm rm2.88

amik dlm stgh kilo dptlah dlm 7 8biji camtu...rm1++ je pun...blk rumah, operasi dimulakan dgn mengupas kulitnya cantik2 ya ..jambulnya xyah buang pun xpe...senang skit nk pegang time nk sagat nant
inilah rupanya bila dh dibersih kan kulitnya...mcm sengkuang pun ya jugak kan...tp sengkuang leh mkn mentah2..so  lepas dh kupas kulit blhlah disagat nipis2...pkilah penyagat..xyah lah rerajin nk hiris pki pisau :-p ...lepas sagat tu trus goreng....xyah rendam2 dlm air garam..nant kerepek anda nmpk ada mcm gelembung2..xrangup sgt nant
                    masa goreng ni leh lah nyanyi2 smbl renjis2 air garam skt dlm ni utk kasi rasa masin2

tadaaa dh siap..inilah arrow head chips....abaikan yg terhangit2 skit tu heee....mcm nilah rupa dan warnanya kalau smbl goreng smbl dok mkn, smbl dok borak2, smbl dok buat air dan smbl bermcm2
lg lah @_@ 
dptlah sepinggan kerepek..moralnya jgn goreng lama sgt dh sila tumpukan perhatian ms  menggoreng :-D
 
Rasanya mmg sgt sedap mcm potato chips...tp yg ni lg sedaplah....sbb dia mcm lg lemak. Dan lagi satu...buah ni dia bermusim dan hanya available masa Chinese New Year je...so silalah rembat skg...mgkn harganya akam lg murah dh hujung2 perayaan nant. Saya pun mau pergi bli lg,..kali ni nk bli berkilo2 hahahahhahaaha.


 

3 jari2 menari:

YuS said...

sedap2 pasni jgn lupe plan kite seterusnyer...borong byk2 tau...bley wat stok...hahhahha

~hidayah~ said...

hammbuii... kirim2, belibw sini ek ... ekekeke

bie said...

yu: haha ..ya ya nant gi bli berkilo2 plak...bwk blk kg skali..hihi

kaknor: boleh ke bawak benda2 mcm ni gi sana?...aku xdak passport diplomatik nak kasi lepas hihih...kalau blh bwk blh je bli hihi...tp xtau la time gi tu nant ada lg ke x dijual...time raya cina je benda ni byk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...