About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Monday, August 30, 2010

nasi dagang gulai ikan aya

 Smlm, ahad plan dgn kakak utk masak nasi dagang. masak berdua konpidem skit kn..kalau xjd blh ckp 'ha ni ko lah yg salah buat hahahha'...seawal kul 11 dh start skit2 dh buat sambal kelapa...gulai ikan dan ayam....tgh syok asyik masyuk  tetiba gas pulak abis tepat kul 12.30 kehkehkhek...maknanya dia nk suh berhenti gi tgk melodi dl :p....dgn gigihnya big boss pergi menukar gas dikedai....sementara menunggu gas baru smpi dr kedai layan tv n tdo sedas dua dl hikhik....pas abis melodi operasi kembali dismbg ..

atas permintaan ramai aiceh mcm rmi je minta padahal xde pun :p...ini  dia cara2 membuat nasi dagang ...utk rujukan diri sendiri di hari depan...yelah buat sekali sekala...mn lah nk igt , nant nk buat lg...kena la buka segala kitab2 yg ada....

1) nasi dagang
-seeloknya rendam dl beras nasi dagang semalaman bersama halba...beras nasi dagang kelantan warnanya mcm purple2 gitu....kalau terengganu punya beras dia kaler putih...tp aku xleh accept lah nasi dagang kaler putih...dh rs mcm nasi berlauk pulak hihi...minta maap org ganu kita hahaha...

-pengukus traditional nasi dagang sebenarnya mcm kat atas ni...tp disebabkn kitorg xde yg mcm ni..so pki je pengukus yg bulat tu cuma kena lapik ngan daun pisang lah sbb lubang nya besar2..karang abis berterabur beras masuk dlm air...sila layurkan daun pisang dl ya...kami lupa nk buat :p..

                                                  " daun apa lah pulak ni ya ibu, cik bie?"

-menurut petua makcik aku ...letak sudu bersilang kat bwh...xtau la bersilang nape...tp letak sudu tu supaya wapnya cpt naik n nasi xmelekat2.. kita ikut jelah petua org2 tua...first round kukus dl smpi separuh masak, letak halba berapa byk yg suka...halba ni lah penambah rs..kalau xde mcm xsedap...agak2 dh separuh masak...selalunya tgklah bila wap dh keluar tepi2 pengukus tu....angkat masukkan dlm besen ke apa n gaul kan ngan santan cair....gaul smpi mcm berladung santannya @ mcm berair gitu....lepas tu kukus semula smpi dh masak...


-sementara tggu nasi santan...masak santan pekat bersama hirisan halia dan bwng merah smpi mendidih. bila nasi dh masak...gaulkn lg sekali ngan santan pekat tadi....siappppp.....lg satu kalau rs mcm nasi tu xlembut lah kan...makcik saya ckp boleh tanak sekejap dlm rice cooker...tp yg kitorg punya xyah tanak dh...kira dh pass lah tu ...yesss...santan ni kitorg men agak2 je hihi...tp kalau ikut resepi 1kg beras 1/2 biji santan kelapa kot..

2)gulai ikan aya @ ikan tongkol dan gulai ayam
-utk gulai ayam masak mcm biasa...tumis bwng merah, bwng putih, cengkih, bunga lawang,kulit kayu manis, kari..pastu masuk santan....n ayam...masaklah smpi dh masak hahaha

-utk gulai ikan pulak...lain skit ..xde tumis2 ni..bwng merah,bwng putih ,halia, lengkuas dan cili kering dikisar.. yg ni kitorg pki cili merah biasa je hihih...takut pedas sgtlah pulak pki cili kering. berapa ulas bwng tu...korg agak2 lah sendiri ...campak2 belasah je muahahaa....lepas tu bhn2 kisar td dicampur  kedlm santan.....masukkan asam keping....dh agak2 mendidih masukkan ikan dan tomato..rebus dl pun xpe ikan tu..nant air rebusan tu leh campur kedlm santan tu nant...

 masa msak gulai ikan ni ..kitorg konpius warna apa ek nant jdnya...tu la masa mak masak dok tgk tv :p...kuning ke or warna mcm kari...tiba2 mcm blur pulak...aku ckp warna kuning konpius dgn nasi berlauk....kakak aku ckp mcm warna  kari la...nak nek atas bukak intenet malas lah pulak...so dgn penuh konpidem ..aku amik serbuk kunyit dan campak kedlm periuk muahahahaa...tp rupany2 bukan warna kuning hahhaa...so abaikan jelah warna kuning dlm gmbr ni ya...bygkn je warna mcm kari tu hikhik...yg ptg tetap ada rs ikan tu muahahaha....


3)sambal kelapa
-xde yg ni xlengkaplah nasi dagang...utk yg ni goreng tanpa minyak kelapa parut bersama hirisan bwng merah dan serai smpi warna kekuningan dan mcm dh agak2 kering kelapa dia...kalau kat kg...benda ni lah yg aku plg mls n ngelat nk masak hikhikhik dgn satu lagi goreng kacang tanpa minyak utk buat kuah nasi inpit...sbb penat nk kacau lg2 kalau byk....nk tggl xleh nant hangit n masak xrata...tp apapun tetap kena buat gak...sbb kakak aku 2 org tu kan kan...sajeje dokong baby nk ngelat hahahahhaa


-sementara tggu dh masak...bakar ikan kembung.bila dh siap goreng kelapa tu ...campurkan ngan isi ikan tadi n then blend....siapppp...

-pastu buat la acar sbg sayur...nk lauk tamabahn lg buat la telur rebus ke sambal sotong ke....

tadaaaa...inilah menu berbuka smlm....rasa boleh dimaafkan sbb bulan pose kan ...xleh nk test hikhikhik ayat coverline....yg ptg nasi masak n xmentah tu yg penting...


-sajeje letak gmbr besar2 hahaha....ada apa2 lg tertinggal sila tmbh kakakku...pasni ni kita buat projek len pulak ya...ngeh ngeh ngeh

0 jari2 menari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...