About me

My photo
nk anak dopblas org..kembar kembar kembar kembar ekekeke
Feeds RSS
Feeds RSS

Monday, August 9, 2010

mission part1 complete

misi di bulan puasa ni selain puasa adalah menyiapkan jahitan baju dan kuih raya ngehngehngeh...plan 2mggu pertama siapka smu abaju 2mggu terkhir siapkan biskut....baju2 yg telah siap dipotong...satu hari 1 mlm terbongkok2 potong smua kain......lenguh badan ku huhu...

tp misi sepruh complete sbb blum dpt lg jahit tepi huhuu.....pergi kedai itu ada yg ckp sibuk lah...ada yg mesin rosak lah...ntah ya ntah tidak ...dan2 je rosak :p...nmpknya nk kena bli 1 lah mcm ni...susah btllah nk jahit tepi kat kl ni

misi kedua membeli brg2 bakery haha...settle...ada 2 3 je lum bli....selain kedai Bake With Yen kat puchong, 1 lg kedai yg menjual brg2 bakery adalah kedai BAGUS ...byk cwgnnya shah alam, kota damansara,klang, kajang etc...boleh tgk kat website dia...yg aku pergi ni kat tmn melawati...lalu MRR2..atas skit dr ampang...nmpk signboard taman melawati...masuk situ pastu carilah sendiri ekekkeke...(bek xyah bg direction hahah)...BWY tu pernah pergi...so saje je nk tgk kat sini pulak...dh lama nk gi ni baru sempat...sini lg byk choice lah...

haruslah posing dulu dpn kedai....

masuk2 je dh rambang mata...xtau nk pilih apa dl...xtau nk bli yg besar ke yg kecik....smua list dh kucar kacir...rs mcm nk rembat smua je pastu buat stok susun kat umah...nk pki senang amik je hihi....
tray2 dan acuan byk kat sini...acuan cutter utk shortbread pun byk dr kecik smpi la size yg besar
yg kat blkg byk2 tu adalah cwn kertas..pilih la nk mcm mn byk mana

bekas2 plastik....yg kecik ada yg besar ada..boleh buat dadih hihi...(naza kat sini ada jual)

bekas isi biskut... seringgit lebih jeee....

hiasan2 utk kek...cupcakess dll

 inilah dia hasil rembatan

baking paper ni bgs untuk buat lapik biskut or kek supaya xmelekat..so xpyh la nk lumur mentega ke tepung ke kat tray..kdg2 tu jd hangit bwh dia tu...yg ni boleh 5kali pki....pastu buang...ada yg murah skit ...mcm kertas mahjong...yg tu sekali pki je...tp org kedai kata yg tu xberapa bagus sbb mudah melekat...

 kat sini ada cooking coklat jenama KC..org kata yg brand ni sedap skit...ni kecik je...ada lg besar sebesar buku log hahaha...yg tu xbli la...xde tmpt nk simpan...lgpun bukan buat utk jual pun...kat sini coklat rice coklat chip murah la skit compare bli kat supermarket..coklat rice dlm plastik tu dlm rm6 lbh 1kg kalau xsilap yg ni rm3.90 utk stgh kilo..sekilo byk sgt huhu..yg atas tu cornflakes, buttercup (maklumlah peti rosak kena la bli yg dlm tin...xyah didingin bekukan) dan chocolate chip 2bks yg 1 tu dia cmpr white choc...

yg kaler oren tu adalah breadcrumb(serbuk roti)...goreng ayam salut ni pun sedap...rangup...yg putih ada...tp xde pek yg kecik..smua yg besar...so amik j elah kaler oren ni...cumei skit biskut ku...oreo n biskut digestive tu utk bake cheese cake nant...buat blk buat kat kg raya nant...alang2 dh ada rembat je...yg silver tu acuan utk pie tart..yg kuning tu utk tat nenas...bli je dl...nk buat entah bila hihii..xpe bila rs nk buat senang sekurg2nya  dh ada

list yg xdpt adalah shortening...kat sini ada...tp byk sgt lah pulak...bertahun xabis rsnya...lenkali lah cari ditmpt len..sekian iklan percuma dr aku utk BAGUS ....mmmg BAGUS...bagus habiskan duitku hahhaa....

2 jari2 menari:

NaZa said...

waa.. 2project dlm sebulan.. rasanya kitenya project kuih raya macam xjalan je. hahah. klu jalan pun untuk makan sendiri jela.. ekek. project gaun naira pun dah terbengkalai je kain. huhu

bie said...

haha...ni saje bg smgt ada, barulah jd hihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...